Uit mijn praktijk: Energie

Klazien Lanting








Ik help professionals om keuzes te maken op het gebied van werk en hun persoonlijke ontwikkeling. Soms gaat dat heel snel en simpel. Gewoon door ze te vragen wat ze leuk vinden om te doen.

Wat geeft je energie?

Deze week voer ik een gesprek met Pieter. Pieter vervult sinds ongeveer een jaar de rol als leidinggevende van zijn afdeling, maar merkt dat alle energie uit hem is getrokken. Het liefst zou Pieter onder de dekens zou willen kruipen, want hij is doodmoe! Om het werk voor elkaar te krijgen heeft hij juist zijn energie hard nodig, maar het lukt hem niet meer. Aan mijn tafel zit een uitgebluste en ineengedoken man.

Op mijn vraag waarom hij leidinggevende is geworden, kijkt hij verbaasd. Hij is gevraagd voor de functie en gezien zijn kennis en ervaring met het werkproces is het een hele logische, toch? Bovendien kan hij het goed vinden met iedereen van de afdeling, communiceert hij gemakkelijk en is zijn omgeving tevreden over zijn functioneren.

Inderdaad: hij is een uitermate geschikt persoon voor deze job. Maar vindt hij het aansturen van een team ook leuk? Is dit wat hij wil, waar hij voor kiest? 

Ik stel hem de volgende vragen:
  • Wat vind je echt leuk, waar word je blij van? 
  • Wat geeft energie en wat kost je energie?
  • Wat is belangrijk voor jou in je werk? 

Door dagelijks aantekeningen te maken over wat hij écht leuk vindt in zijn huidige baan, weet hij al gauw dat hij energie krijgt van het werken met klanten en het oplossen van hun problemen. Het 'gezeur' van zijn medewerkers kost hem juist flink wat energie.

Die baan als leidinggevende? Laat die maar aan een ander over, Pieter keert terug naar zijn oude functie. Is het verhaal van Pieter herkenbaar en heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes?

Volg dan de online training 'Droombaan gezocht!'
Gemaakt met